fbpx

PR Calling

Jak napisać informację prasową dla branży IT?

Wśród szeregu narzędzi komunikacyjnych, najpopularniejszym z nich – również w branży IT – wciąż jest tradycyjna informacja prasowa i raczej nie prędko się to zmieni. Kluczowe jest jej właściwe przygotowanie, ponieważ od jakości notki prasowej często uzależniona jest liczba pozyskanych publikacji czy przyszłe relacje z mediami. Jak napisać informację prasową dla firmy działającej w branży IT? Trzeba zadbać o kilka kluczowych elementów. Poniżej opisaliśmy najważniejsze z nich.

Temat informacji

Umówmy się – z perspektywy przedsiębiorcy każda informacja jest istotna i ma potencjał do przekazania jej mediom. Zanim jednak stworzysz notkę prasową i naciśniesz przycisk „wyślij” zastanów się, czy faktycznie warto o danej kwestii poinformować media. Nie ma nic gorszego niż nic nieznaczący komunikat, masowo wysłany do randomowo dobranej grupy odbiorców. Jesteś przekonany, że Twój news zmieni obliczę branży w której działasz? 😉  Świetnie. Skup się na konkretach. Zastanów się nad tym, co jest istotne, zarówno z punktu widzenia dziennikarza piszącego o danej dziedzinie, jak i potencjalnego odbiorcy Twojej informacji, a następnie wybierz media, do których skierujesz komunikat. W przypadku newsa dotyczącego branży IT, wybierz tych dziennikarzy, którzy poruszają tematykę, na której Ci zależy i przygotuj informację w odpowiednim kontekście. Jeśli pojawia się w niej aspekt biznesowy, postaw na tytuły biznesowe. Jeśli informujesz o rozwiązaniu deweloperskim, które zrewolucjonizuje np. branżę medyczną – uderz także do tytułów specjalistycznych i technologicznych. Częstym problemem dziennikarzy specjalizujących się w tematyce IT jest otrzymywanie szeregu informacji prasowych, niezgodnych z obszarem ich zainteresowań. Zwróć na to szczególną uwagę.

Jak napisać informację prasową dla branży IT?

Poznaj strukturę prawidłowo przygotowanej informacji prasowej

• Tytuł

Zadaniem tytułu jest zajawienie treści informacji prasowej. Nie tworzymy banerów reklamowych ani tekstów o zabarwieniu akwizytorskim. Wychodzisz z pozycji osoby, która ma do przekazania wartościową informację i na tym budujesz swój przekaz.

Przykładowe tytuły informacji prasowej:

„Aplikacja polskiej firmy SuperTechBoom – MoreTimeforCoffeee, zaoszczędzi nawet do 3h pracy programisty”

„Firma X wykorzystuje sztuczną inteligencję i rewolucjonizuje rynek programistów na świecie”

• Lead

Bezpośrednio pod tytułem znajdują się 3-4 zdania wstępu, w którym przekazujesz kluczowe informacje stanowiące meritum notki prasowej. Od wartości merytorycznej leadu często zależy, czy dziennikarz w ogóle przeczyta pozostałą część IP. Skup się na strategicznych informacjach i unikaj lania wody.

• Treść główna

To nic innego jak rozwinięcie poszczególnych aspektów uwzględnionych w leadzie – tworzysz tło do zaistniałej sytuacji, opisujesz z czego dana sytuacja wynika. Jaki problem rozwiązujesz i w jaki sposób? Jeśli wprowadzasz na rynek nowy produkt, opisz np. kulisy jego powstania, nowe funkcjonalności. W zakończeniu powinno znaleźć się podsumowanie opisywanych informacji, a także ciekawostka dotycząca przyszłych wydarzeń i planów. Piszesz o chmurze publicznej? Poinformuj, jakie może to mieć w przyszłości odbicie na rynku pracy.

W temacie struktury IP należy wspomnieć o formie, w której przedkładamy dziennikarzowi naszego newsa. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna kwestia – nikt nie lubi czytać tekstów, które są niepoprawnie sformatowane lub w którym występują różne rodzaje czcionek. Pamiętaj również, że notka prasowa powinna prezentować poszczególne informacje w kontekście ważności informacji, czyli od szczegółu do ogółu – nigdy odwrotnie. Co ważne, poprzez estetycznie przygotowany dokument podkreślisz swój profesjonalizm.

Baza mediów

Dobrze skategoryzowana baza mediów ułatwi Ci zarządzanie kontaktami. Z założenia, kontaktować się będziesz głównie z tytułami poruszającymi się w tematyce IT, jednak istnieje prawdopodobieństwo, o czym wspomnieliśmy wcześniej, że swojego newsa będziesz wysyłał również do innych mediów. W pliku warto stworzyć arkusze, które będą stanowiły podział tytułów w zależności od kategorii. W pierwszej kolumnie umieścisz nazwę medium, w kolejnej osobę kontaktową (wymienioną z imienia i nazwiska), dalej obszar zainteresowania danego dziennikarza, e-mail i aktualny numer telefonu. Dynamika zmian w tej branży jest na tyle wysoka, że bazę należy aktualizować na bieżąco.

Wysyłka informacji prasowej

Złota zasada, jaką należy kierować się podczas wysyłki informacji prasowej jest jakość, a nie ilość publikacji. Aby dotrzeć do świadomości dziennikarzy musisz wystosować unikalny i spersonalizowany przekaz. Zwrócenie się po imieniu oraz podkreślenie tytułu, w którym miałaby ukazać się publikacja to kwestia, która pomoże Ci osiągnąć sukces. Spamowaniem może zaoszczędzisz czas, ale na pewno nie osiągniesz pożądanych rezultatów. Narazisz się jedynie na wylądowanie w gronie niechcianych nadawców.

Follow-up

Brak publikacji to jeszcze nie tragedia. To znak, że musisz chwycić za telefon i skontaktować się z dziennikarzami, do których wysłałeś swojego newsa. Podczas rozmowy dowiedz się, czy dziennikarz w ogóle dostał Twoją wiadomość. Jeśli ją otrzymał, a mimo to nie zdecydował się na publikację, zapytaj jakich informacji według niego zabrakło, czy mógłbyś coś jeszcze dodać, a może udzielić eksperckiego komentarza. Bądź otwarty, nie bój się zadawać pytań i potraktuj dziennikarza jak swojego partnera w biznesie – oboje na tym zyskacie.

Zobacz też jak możesz budować media relations i na czym polega współpraca z dziennikarzami.

Ważne!

Na końcu każdej notki prasowej powinny zostać umieszczone informacje o firmie oraz dane kontaktowe w formie stopki. Co musi się w niej znaleźć? Twoje imię i nazwisko, adres e-mail oraz numer telefonu. To umożliwi dziennikarzowi kontakt z osobą, która przygotowała informację prasową i jest w stanie odpowiedzieć na pytania czy dostarczyć więcej szczegółów.

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu wpisowi będziesz wiedział jak napisać informację prasową dla branży IT i zrobisz to skutecznie!

PR w dobie COVID-19

Sporo PR-owców zastanawia się teraz – czy w obliczu powagi wydarzeń i wpływu koronawirusa na polską i globalną gospodarkę – można komunikować inne tematy? Wręcz – czy wypada proponować dziennikarzom tematy zastępcze, niezwiązane z COVID-19 – wiedząc jaki strach i niepewność wzbudza w społeczeństwie obecna kryzysowa sytuacja?

5 powodów, dlaczego warto wziąć udział w konferencji I ❤ Marketing

Czy warto wybrać się na konferencję I love marketing? Odpowiadamy na to arcytrudne pytanie!

W jaki sposób PR może wspierać content marketing? 5 najważniejszych sposobów

Czy PR może wspierać content marketing? Poznaj 5 sposób, dzięki którym skutecznie połączysz te dwie dyscypliny i uzyskasz efekt synergii.

Jak napisać informację prasową i uzyskać maksimum publikacji? Kompendium wiedzy + BONUS

Jak napisać informację prasową? Przygotowaliśmy dla Ciebie obszerny artykuł nt. materiałów prasowych. A na koniec - BONUS!

Pitch letter czy informacja prasowa? Co i kiedy wybrać?

Pitch letter czy informacja prasowa? Sprawdź, którą formę komunikacji z mediami wybrać, aby uzyskać maksimum efektów.

Czym jest Discovery Month?

Jak wygląda pierwszy miesiąc współpracy z PR Calling? Czym jest Discovery Month? Jakie działania przeprowadzi dla Ciebie agencja PR?

Czym różni się PR w start-upie i korporacji?

W naszej branży sami od siebie wymagamy działania z dala od utartych schematów, a naszym celem jest wykreowanie wizerunku. Wizerunku, który będzie nowy i świeży.

Poznaj listę narzędzi w pracy PR-owca. Work smart, not hard.

Przedstawiamy krótką listę narzędzi ułatwiającą pracę PR-owca. Uwaga! Ten niezbędnik może sprawdzić się nie tylko w agencji PR.

5 korzyści prowadzenia profilu LinkedIn

Stale rosnąca liczba profili na „biznesowej wersji Facebooka”, powoduje, że ten portal społecznościowy ma gigantyczne znaczenie.

Biuro prasowe – 5 błędów, które można szybko naprawić

Agencja PR stworzyła Twojej firmie biuro prasowe, ale masz wrażenie, że nie spełnia ono swojej funkcji? Przemyśl, czy na pewno przy jego tworzeniu nie popełniono błędów.