Know-how

Jak napisać informację prasową dla branży IT?

Wśród szeregu narzędzi komunikacyjnych, najpopularniejszym z nich – również w branży IT – wciąż jest tradycyjna informacja prasowa i raczej nie prędko się to zmieni. Kluczowe jest jej właściwe przygotowanie, ponieważ od jakości notki prasowej często uzależniona jest liczba pozyskanych publikacji czy przyszłe relacje z mediami. Jak napisać informację prasową dla firmy działającej w branży IT? Trzeba zadbać o kilka kluczowych elementów. Poniżej opisaliśmy najważniejsze z nich.

Temat informacji

Umówmy się – z perspektywy przedsiębiorcy każda informacja jest istotna i ma potencjał do przekazania jej mediom. Zanim jednak stworzysz notkę prasową i naciśniesz przycisk „wyślij” zastanów się, czy faktycznie warto o danej kwestii poinformować media. Nie ma nic gorszego niż nic nieznaczący komunikat, masowo wysłany do randomowo dobranej grupy odbiorców. Jesteś przekonany, że Twój news zmieni obliczę branży w której działasz? 😉  Świetnie. Skup się na konkretach. Zastanów się nad tym, co jest istotne, zarówno z punktu widzenia dziennikarza piszącego o danej dziedzinie, jak i potencjalnego odbiorcy Twojej informacji, a następnie wybierz media, do których skierujesz komunikat. W przypadku newsa dotyczącego branży IT, wybierz tych dziennikarzy, którzy poruszają tematykę, na której Ci zależy i przygotuj informację w odpowiednim kontekście. Jeśli pojawia się w niej aspekt biznesowy, postaw na tytuły biznesowe. Jeśli informujesz o rozwiązaniu deweloperskim, które zrewolucjonizuje np. branżę medyczną – uderz także do tytułów specjalistycznych i technologicznych. Częstym problemem dziennikarzy specjalizujących się w tematyce IT jest otrzymywanie szeregu informacji prasowych, niezgodnych z obszarem ich zainteresowań. Zwróć na to szczególną uwagę.

Jak napisać informację prasową dla branży IT?

Poznaj strukturę prawidłowo przygotowanej informacji prasowej

• Tytuł

Zadaniem tytułu jest zajawienie treści informacji prasowej. Nie tworzymy banerów reklamowych ani tekstów o zabarwieniu akwizytorskim. Wychodzisz z pozycji osoby, która ma do przekazania wartościową informację i na tym budujesz swój przekaz.

Przykładowe tytuły informacji prasowej:

„Aplikacja polskiej firmy SuperTechBoom – MoreTimeforCoffeee, zaoszczędzi nawet do 3h pracy programisty”

„Firma X wykorzystuje sztuczną inteligencję i rewolucjonizuje rynek programistów na świecie”

• Lead

Bezpośrednio pod tytułem znajdują się 3-4 zdania wstępu, w którym przekazujesz kluczowe informacje stanowiące meritum notki prasowej. Od wartości merytorycznej leadu często zależy, czy dziennikarz w ogóle przeczyta pozostałą część IP. Skup się na strategicznych informacjach i unikaj lania wody.

• Treść główna

To nic innego jak rozwinięcie poszczególnych aspektów uwzględnionych w leadzie – tworzysz tło do zaistniałej sytuacji, opisujesz z czego dana sytuacja wynika. Jaki problem rozwiązujesz i w jaki sposób? Jeśli wprowadzasz na rynek nowy produkt, opisz np. kulisy jego powstania, nowe funkcjonalności. W zakończeniu powinno znaleźć się podsumowanie opisywanych informacji, a także ciekawostka dotycząca przyszłych wydarzeń i planów. Piszesz o chmurze publicznej? Poinformuj, jakie może to mieć w przyszłości odbicie na rynku pracy.

W temacie struktury IP należy wspomnieć o formie, w której przedkładamy dziennikarzowi naszego newsa. Wbrew pozorom jest to bardzo istotna kwestia – nikt nie lubi czytać tekstów, które są niepoprawnie sformatowane lub w którym występują różne rodzaje czcionek. Pamiętaj również, że notka prasowa powinna prezentować poszczególne informacje w kontekście ważności informacji, czyli od szczegółu do ogółu – nigdy odwrotnie. Co ważne, poprzez estetycznie przygotowany dokument podkreślisz swój profesjonalizm.

Baza mediów

Dobrze skategoryzowana baza mediów ułatwi Ci zarządzanie kontaktami. Z założenia, kontaktować się będziesz głównie z tytułami poruszającymi się w tematyce IT, jednak istnieje prawdopodobieństwo, o czym wspomnieliśmy wcześniej, że swojego newsa będziesz wysyłał również do innych mediów. W pliku warto stworzyć arkusze, które będą stanowiły podział tytułów w zależności od kategorii. W pierwszej kolumnie umieścisz nazwę medium, w kolejnej osobę kontaktową (wymienioną z imienia i nazwiska), dalej obszar zainteresowania danego dziennikarza, e-mail i aktualny numer telefonu. Dynamika zmian w tej branży jest na tyle wysoka, że bazę należy aktualizować na bieżąco.

Wysyłka informacji prasowej

Złota zasada, jaką należy kierować się podczas wysyłki informacji prasowej jest jakość, a nie ilość publikacji. Aby dotrzeć do świadomości dziennikarzy musisz wystosować unikalny i spersonalizowany przekaz. Zwrócenie się po imieniu oraz podkreślenie tytułu, w którym miałaby ukazać się publikacja to kwestia, która pomoże Ci osiągnąć sukces. Spamowaniem może zaoszczędzisz czas, ale na pewno nie osiągniesz pożądanych rezultatów. Narazisz się jedynie na wylądowanie w gronie niechcianych nadawców.

Follow-up

Brak publikacji to jeszcze nie tragedia. To znak, że musisz chwycić za telefon i skontaktować się z dziennikarzami, do których wysłałeś swojego newsa. Podczas rozmowy dowiedz się, czy dziennikarz w ogóle dostał Twoją wiadomość. Jeśli ją otrzymał, a mimo to nie zdecydował się na publikację, zapytaj jakich informacji według niego zabrakło, czy mógłbyś coś jeszcze dodać, a może udzielić eksperckiego komentarza. Bądź otwarty, nie bój się zadawać pytań i potraktuj dziennikarza jak swojego partnera w biznesie – oboje na tym zyskacie.

Zobacz też jak możesz budować media relations i na czym polega współpraca z dziennikarzami.

Ważne!

Na końcu każdej notki prasowej powinny zostać umieszczone informacje o firmie oraz dane kontaktowe w formie stopki. Co musi się w niej znaleźć? Twoje imię i nazwisko, adres e-mail oraz numer telefonu. To umożliwi dziennikarzowi kontakt z osobą, która przygotowała informację prasową i jest w stanie odpowiedzieć na pytania czy dostarczyć więcej szczegółów.

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu wpisowi będziesz wiedział jak napisać informację prasową dla branży IT i zrobisz to skutecznie!

Czym jest Discovery Month?

Jak wygląda pierwszy miesiąc współpracy z PR Calling? Czym jest Discovery Month? Jakie działania przeprowadzi dla Ciebie agencja PR?

Czym różni się PR w start-upie i korporacji?

W naszej branży sami od siebie wymagamy działania z dala od utartych schematów, a naszym celem jest wykreowanie wizerunku. Wizerunku, który będzie nowy i świeży.

Work smart, not hard – czyli jak usprawnić sobie pracę, będąc PR-owcem?

Przedstawiamy krótką listę narzędzi ułatwiającą pracę PR-owca. Uwaga! Ten niezbędnik może sprawdzić się nie tylko w agencji PR.

PR Calling najlepiej ocenioną agencją PR wg raportu MMP i badania Kantar Polska

5 korzyści prowadzenia profilu LinkedIn

Stale rosnąca liczba profili na „biznesowej wersji Facebooka”, powoduje, że ten portal społecznościowy ma gigantyczne znaczenie.

Biuro prasowe – 5 błędów, które można szybko naprawić

Agencja PR stworzyła Twojej firmie biuro prasowe, ale masz wrażenie, że nie spełnia ono swojej funkcji? Przemyśl, czy na pewno przy jego tworzeniu nie popełniono błędów.

Personal branding jako element skutecznej strategii PR marki

Chcesz jeszcze bardziej wypromować swoją firmę, niż robi to Twoja agencja public relations? Pomyśl o personal brandingu i zgłoś się do najlepszych!

Czy na pewno wiesz, czym zajmuje się agencja PR?

Czy na pewno wiesz, czym zajmuje się agencja PR? Jeśli nadal uważasz, że PR-owcy są tylko od nawiązywania i budowania relacji z mediami, koniecznie przeczytaj ten tekst.

Marka osobista – 5 skutecznych cech

W dzisiejszym świecie każdy jest marką, niezależnie od zajmowanego stanowiska. Poprzez sposób wykonywania pracy czy posiadanie profili w social mediach, dostarczamy informacje, na podstawie których inni budują sobie Twój obraz. W jaki sposób wykreować skuteczny, służący Twoim celom profil? Jakie powinien mieć on cechy?

Komunikacja wewnętrzna – klucz do pozytywnego wizerunku firmy na rynku

Komunikacja wewnętrzna może być bardzo skuteczna w promowaniu pozytywnego wizerunku organizacji. Poprzez podnoszenie motywacji oraz wiedzy na temat firmy, możemy zwiększyć zaangażowanie pracowników, którzy z czasem stają się ambasadorami marki, zwiększając zasięg jej key messages. W tekście pokazujemy na co zwrócić uwagę podczas projektowania kanałów informacyjnych.